Gevoels temperatuur hond - Of Resurrection

Blizzard on top
Of Resurrection
Logo of resurrection
Ga naar de inhoud

Gevoels temperatuur hond

Misleidend gevoel
Ook ooit meegemaakt dat je een rondje loopt met je honden en dat je het gevoel had dat het niet denderend verlopen was. Het zat er niet in, het tempo was maar van datjes, ze hadden geen zin.
Eenmaal aangekomen kijk je op je horloge en … amai, ze hebben toch goed gelopen, beter dan ik dacht, nochtans had ik het gevoel dat het niet goed geweest zou zijn.

Nu ja, een gevoel is niet altijd juist, het kan hooguit een aanwijzing zijn om even na te checken maar zeker geen zekerheid.
Het is zoals je team niet boven de 24 km/ h uitkomt en dan hopen dat ze een gemiddelde van 24 km/h gelopen hebben.
De kans is haast onbestaande maar je mag altijd hopen.

Klammig gevoel.
Als je sport met je hond is temperatuur heel belangrijk, ook voor jezelf natuurlijk, maar des te meer voor je hond.
Tegenwoordig zijn de mensen ook veel bezig over de vochtigheid.
We kennen allemaal dat klammig gevoel bij warm en vochtig weer, onweerachtig weer voorspelt weinig goeds.
Dat gevoel is juist, want wij voelen het en het kan niet fout zitten.
Probleem is dat wat wij voelen, we ervan uitgaan dat anderen dat ook zo aanvoelen,
Neen, dat is niet helemaal juist, wij voelen het erger aan dan anderen !
Maar als wij het overdragen naar onze honden die afhankelijk zijn van ons, dan verdwijnt het in een wazige zone van, ze hebben er ook last van.
Hoeveel dat weet men niet, maar ze moeten er zeker minstens evenveel last hebben als mijzelf.
Om er een waarde op te plakken geven we een gevoels temperatuur weer.
Helaas snijd een mes langs twee kanten maar vergeten ze snel de andere kant.

Omgekeerd evenredig
Een verschijnsel in de temperatuur en luchtvochtigheid is dat ze elkaar compenseren.
Bij het afkoelen stijgt de luchtvochtigheid en bij het opwarmen daalt de luchtvochtigheid omdat bij het afkoelen en opwarmen de lucht krimpt en uitzet maar de luchtvochtigheid deeltjes blijven stabiel.


De grafiek toont de aan elkaar verbonden luchttemperatuur en de vochtigheid aan.

Nemen wij het dal met 14,5 C° met 84 % luchtvochtigheid en nemen wij de piek van 25,4 C° met 48 % luchtvochtigheid komen wij uit aan een gevoelstemperatuur van respectievelijk 13,12 C° en 18,27 C°, volgens de website https://www.humida.be/dauwpunt-calculator/ natteboltemperatuur, welke steeds enkele graden lager is dan de gemeten waarde met een gewone thermometer.

Volgens de afkoeling tabel voor de hond onderaan, 15,5 C° met 84 % luchtvochtigheid het een waarde aangeeft van ± 43,75 gr. (nog in de blauwe zone) en bij 25,4 C° met 48 % luchtvochtigheid komen wij aan ± 42,29 gr. afkoeling mogelijkheid en net buiten de blauwe zone.

Bekijken wij de tabel ( max 22 C° ) van ASSA dan zien we dat de temperatuur van 14,5 C° met 84% luchtvochtigheid een gevoelstemperatuur geeft van ± 15 C°. ( net wel; net niet meer lopen met de hond )
Berekent via de website PLANETCALC komen wij uit op een gevoelstemperatuur van 13,6 C° ( voor 14,5 C° ) en 24,8 C° ( voor 25,4 C° ).
Dit geeft toch een verschil van 1,4 C° in een berekening, klopt dit dan nog wel ?
Wel, het klopt !
Zoals eerder vermeld heeft de luchtvochtigheid geen invloed op de gevoels temperatuur onder de 26,7 C°

De gevoelstemperatuur en zijn grenzen
Het gevoelstemperatuur werkt boven de 27 C° aan +40% luchtvochtigheid voor ons als mens.
Daaronder kan het zelf koeler aanvoelen, om maar een voorbeeld te geven, bij 18 C° aan 40% luchtvochtigheid heb je een gevoelstemperatuur van 16,5 C°, en dat is toch positief, dus gaan we lustig wat sporten met de hond.

Zoals de titel het zegt kan een gevoel hebben; misleidend zijn en is onderzoek nodig om je gevoel te bevestigen of te ontkrachten.

Warm en/of koedbloedig
Wij gaan ervan uit dat de hond opwarmt van buiten uit, terwijl het warmbloedige wezens zijn die de warmte moeten afvoeren. Koudbloedige dieren hebben baat bij externe warmte, hebben wij dat ook ?
Ja, uiteraard hebben wij dat ook maar vanuit een ander standpunt, wij, de hond en al de warmbloedige wezens zijn ook niet gebaat om te laag te gaan in lichaamstemperatuur, of om zich te veroorloven om overvloedig warmteverlies te lijden, want dan moeten wij zorgen voor warmte ontwikkeling, rillen, in de handen wrijven, met de voeten stampen enz.
Ons standpunt bij de hond zou moeten zijn, wanneer kan hij warmte afvoeren en wanneer is dit niet meer genoeg ?
Dan komt vocht er bij kijken, want zoals wij warmte verliezen via onze zweetklieren , zo moet de hond in hoofdzaak via zijn ademhaling zijn warmte afvoeren.
Gaat er een belletje rinkelen, warmte afvoeren is afkoelen.

Bent U helemaal mee ?
Als U mee bent met het denkwerk, dan zal U begrijpen dat luchtvochtigheid ook van belang is.
Ik ga de hele uitleg niet doen maar ik heb een tabel gemaakt waarin de berekeningen gemaakt werden in hoeveel warmte de hond optimaal kan afvoeren via vocht bij bepaalde temperaturen en relatieve  luchtvochtigheid.
Ook hier snijdt het mes lang twee kanten afhankelijk hoeveel gr./m³ vochtigheid de hond moet kunnen afvoeren. De tabel vertrekt vanuit 40% luchtvochtigheid omdat lager, onder de 30% het niet zo gezond is voor de luchtwegen en uitdrogingsverschijnselen ook niet hetgeen wij gaan opzoeken.
Er wordt ook vanuit de basis 60 % luchtvochtigheid gegaan op wedstrijden eerder uit ervaring dan echt wetenschappelijk ondersteund. Al kan het na metingen ook als wetenschappelijk bestempeld worden.


Relatieve luchtvochtigheid voor honden
Footer logo
Terug naar de inhoud